Pages

Monday, October 22, 2012

self introspection.

good evening dearies...how r u this monday? hope everything's fine. well i haven't make any movie/ series review now, because i'm still working on my story, but i remember i have some writings i haven't publish yet. this is the writings i made few months ago after some shocking incident happen to me. it's about self introspection. i'm thinking rather than i put this unpublished on my laptop, why wouldn't i publish it? so here we go...

oh and it's written in Bahasa because i want it to be also one of my portfolio :D


Introspeksi Diri

Sempurna. Mungkin itulah kata yang paling disukai oleh seluruh individu di dunia ini. Sempurna dalam bertutur kata, sempurna dalam berpenampilan, sempurna dalam pendidikan, sempurna dalam pekerjaan, sempurna dalam berkeluarga, sempurna dalam kehidupan. Namun seperti yang sering Bunda Dorce katakan dalam salah satu acara televisinya, bahwa “Kesempurnaan itu hanya milik Allah SWT semata”, kita sebagai manusia hanya dapat mencari kesempurnaan, tetapi belum tentu kita dapat meraih kesempurnaan itu sendiri.

Semasa  hidup kita seringkali merasa terlalu berlebih, terlalu sempurna, tanpa menyadari bahwa kita, si mahkluk hidup yang paling sempurna ini, juga memiliki kekurangan. Oleh karena itulah kita membutuhkan sesuatu yang dinamakan intropseksi diri, mawas diri, kesadaran akan apa yang kita lakukan itu sudah benar atau masih salah.

Lantas apa sebenarnya pengertian introspeksi diri? Sejak kecil sampai dengan dewasa kata introspeksi rasanya tidak asing dari telinga kita, orang tua sering menasehati anaknya untuk selalu berintrospeksi diri. Tapi seringkali kita hanya mengangguk tanpa mengerti pasti apa itu sebenarnya introspeksi diri.

Menurut wikipedia, Introspeksi berarti proses pengamatan terhadap diri sendiri dan pengungkapan pemikiran dalam yang disadari, keinginan dan sensasi. Proses tersebut berupa proses mental yang disadari dan biasanya dengan maksud tertentu dengan berlandaskan pada pikiran dan perasaannya. 

Lalu bagaimana sih cara kita mengintrospeksi diri kita sendiri? Karena terkadang disaat harus menilai diri kita sendiri justru lebih sulit dibanding menilai orang lain.

Know Yourself More
“Knowing yourself is the beginning of all wisdom.” - Aristotle
Cuma kamu yang paling tahu diri kamu sendiri dibandingkan orang lain. Kita hidup di dunia ini bersama-sama, itu benar, tapi yang tahu dan mengerti diri kita ya diri kita sendiri. Kadang ketika orang lain menilai kita, kita sering berkata, “Oh iya ya bener juga..”, kata-kata itu tandanya adalah kita kurang mengerti diri kita sendiri, kita kurang mengetahui apa sebetulnya sifat kita. Untuk mengintrospeksi diri, kita harus lebih mengetahui diri kita sendiri, karena dengan mengetahui dan mengerti diri kita, maka kita juga dapat mengetahui sebenarnya apa sih yang kurang dari diri kita? Apa sih yang harus diperbaiki? Apa yang harus diintrospeksi? Nah oleh karena itu kenallah dirimu lebih dibandingkan kamu mengenal orang lain, have a self-awareness, karena salah satu hal yang paling memalukan adalah ketika orang lain dapat menilai dan mengadili sikap kita dengan tepat tanpa kita sadari.

Keep asking yourself questions
Age is like a level in life as a game. When you reach higher level, you will also play a harder game. Seiring bertambahnya umur kita maka kehidupan yang kita jalani juga akan semakin berat, permasalahan demi permasalahan rasanya tidak pernah berhenti menghampiri diri kita. Yang satu selesai, yang lain datang. Begitu pula dengan pribadi kita. Kita sering tidak sadar kalau sikap kita itu akan berubah selama kita menghadapi permasalahan yang datang. Tapi jangan salah, kadang kita juga ga sadar kalo cara kita menyikapi suatu  hal masih jauh dari benar, oleh karena itu kita harus selalu bertanya pada diri kita, “Apa bener ya kaya gini?”, “Ko kayanya gue terlalu kekanak-kanakan ya menyikapinya?”, “Sebenernya yang salah  itu dia atau gue sih?”, that kind of questions lah yang harus sering kita tanyakan pada diri kita, karena dengan mengajukan pertanyaan-pertanyaan itu maka dengan sendirinya kita mengintrospeksi diri kita ke sesuatu yang jauh lebih baik.

Listen to others opinion
“When you see a good person, think of becoming like her/him. When you see someone not so good reflect on your own weak points.” - Confucius
Menutup telinga terhadap  pendapat orang lain adalah a big no no jika kita ingin maju dalam hidup ini. Memang yang tahu diri kita itu ya kita sendiri, ngapain sih orang lain sibuk banget ngurusin kita? Nasehatin kita? Nah..itu lah yang harus dihindari..karena belive it or not sometime others opinion help build ourself better than before. Apalagi pendapat orang yang sangat dekat dengan kita dan tahu keseharian kita. So listen to others opinion, don’t be afraid to spare it dan jadikan hal tersebut introspeksi terhadap diri kamu.

Make lists
Last but not least yang harus kita lakukan dalam perjalanan introspeksi diri adalah membuat daftar. Bukan daftar belanjaan pastinya, tapi daftar sikap kita. Buat dua kolom, positif dan negative, dalam sebuah tabel. Tulis sikap-sikap positif kita di kolom positif dan sikap-sikap negatif kita di kolom negatif. How to do some self-introspection? Simply erase one by one the negatives and add the positives.
“Your visions will become clear only when you can look into your own heart. Who looks outside dreams, who looks inside, awakes.” – C.G. Jung

Nah..jadi mulai sekarang jangan takut lagi untuk menganalisa diri kita sendiri, karena hanya dia yang mampu mengintrospeksi dirinya sendiri lah yang selangkah lebih maju di kehidupan ini. 

Written by
Sally Sulaeman Kuwair
sallyskuwair@hotmail.com  - www.sallykuwair.blogspot.com

Friday, October 19, 2012

.untitled.

i don’t understand :

how love can turns into hate
how obsessed can tuns into fear
how comfort can turns into uneasy
how enthusiasm can turns into laziness
how passion can turns into…nothing.

i just don’t understand.

Thursday, October 18, 2012

[K-Drama Review] Chakhan Namja/ Nice Guy (2012)



Hello fellas!! Happy Thursday!!

Been thinking
about this and that lately, stressed for a while, happy again after watching running man and playing with my cat.

So rather than sitting alone, thinking about my past life, how about some series review?

It's Innocent Man.

 "there is no such thing as nice guy"

 Well I've been watching this series lately. At first I'm not interesting with this one, but after hearing the story about the magnificent acts by Song Joongki and the cocept of the drama itself, I think I should watch it. And I've never regret my decision to watch this series. Because it really is a good one. Another good Korean Series u should watch.

First let me tell a synopsis from this series ok? 

So Innocent Man/ Nice Guy tells a story of a young yet handsome guy named Kang Maroo which life has ruined when he decided to go and help his noona (what Korean man used to call older woman) or girlfriend 5 years ago. Maroo that left his sick little sister, Kang Choco, when Han Jaehee, the love of his life called and begging for help never expected that his decision will affecting his whole life. Studying as the first year medical student, Maroo's dream to be a doctor dismiss when he step up and telling the police that he committed a crime by killing a man. In fact the one who kills that man is his beautiful girlfriend that has to protect some millionaire.

Five years
gone and Maroo as a convicted doing every way to get some money for Kang Choco’s medical treatment. One of them is by selling his body. By accident he met Han Jaehee who turns into some Lady that already married and having a son from the millionaire she saved 5 years ago. Both of them shock seeing each other again after a long time.

After short meeting, Jaehee that feel pity
for Maroo, give him some money. But when her step daughter knew about this thing, she lies and tells that Maroo blackmailing her. Poor Maroo then has to go to jail for Jaehee’s fake accusation.

Thinking all that Jaehee has done and making his life miserable, Maroo then set his mind to do some revenge for her. It's Jaehee’s step daughter, Suh Eun Gee, which he's using as a weapon. Maroo tries everything to be close to Eungee and making Eungee falls for her. He's success, Eungee easily falls for him. But suddenly everything goes like a boomerang for Maroo when he regrets his decision to involve Eungee between him and Jaehee. He also realizes that what start as nothing can leads to real feeling.




Song Joongki as Kang Ma Roo
 

Moon Chae Won as Suh Eun Gee


  Park Si Yeon as Han Jae Hee


relationship chart 

another trailer: here

So is Maroo's heart still belong to Jaehee? Or his heart has turned to Eungee? Will Maroo's revenge success?

Well I still don't know the answer because the last episode hasn't
aired yet. I hope it will be a happy ending though and Maroo ends up with Eungee, hehe.



and for u who interesting to watch this series, you can download it here (credit to indowebster)
oh and fyi, it's a melodrama, so prepare yourself for some trembling emotion and set of tissues

That's it for me today fellas, anyeong!!

Wednesday, October 17, 2012

karma does exist





Have you heard about karma? It says what goes around comes around. Do u believe that? No? Yes? 50:50?

Well the option number 3 is the option I used to choose.

But now, not anymore, because karma does exist. And even though I hate to say this, I want to say that I just experienced what karma means and it really mean.

It makes me want to cry, really.

And from now on I promise to myself I won't let myself down and let others look down on me, do believe that what goes around comes around, I will be someone someday and what I get will take by others who make me get that.

Just so you know that what goes around comes around.

That’s it from me today.
 

Tuesday, October 16, 2012

when stranger appear



Hello mate? How r u doin today? I hope you're doin just fine :)

I don't know if it's make sense for you guys or not, but something just popped up in my head, and I find it (well not too important, just a bit interesting) to share on this blog.

Have you ever feel strange or scared or having a "duh" sentence in your head when suddenly someone who by the way you've never met before, you've never knew before, you've never saw before, you've never heard before, a.k.a stranger all of a sudden greet you with a wide smile?

Well you probably think what kind of a people that greets a total stranger??

Believe it or not, I'm that kind of a person. Some of my friends and family feels strange about my attitude, some people maybe find me too naive or yucks, but I don't care, for me, greets people is a good thing, who knows they would be someone that has an effect to you someday.

Any
ways, few days ago, me as "that" person greet by another "that" person, and finally I felt what my friends felt about me that time.
Ok, before I talk the talk, I would like to say that I still think that greets a total stranger is not a sin and I wouldn't change my habit about it.
But when a stranger greets me as a total stranger, I feel a bit scared and automatically keep my things to myself, why? Because I feel that person has a hidden motive and who know if that person really does??
A little brief history, when I first move to Jakarta, me as a village girl has an idea that comes from various people that say that I have to be careful and not believe everyone I met, because villains is everywhere. So the case today, when a stranger greets me is automatically makes that stranger a villain in my idea.
So to sum it up, today's case is up to my thinking whether it is ok to greet a total stranger or it is NOT ok to greet a total strange.

So what do you think mate?

For me it's not a big problem, as long as you are not greet them in an ugly and scary way (well of course it is, duh!).

Remember Stranger is not always means Danger.

That's it from me, adios amigos.



pic bonus:

credit to: yanilavigne tumblr